Nederlands instituut voor Ecologie

Dit nieuwe onderkomen in Wageningen voor het Nederlands instituut voor Ecologie NIOO kreeg meerdere prijzen en nominaties. Van de Nederlandse Bouwprijs tot duurzaamste bedrijfsgebouw.

Het gebouw biedt plaats aan ongeveer 160 medewerkers. Het strak vormgegeven complex bestaat uit een hoofdgebouw met laboratoria en kantoren en diverse bijgebouwen, zoals kassen. Bij de bouw werd 100% duurzaamheid vereist door het NIOO. Dat betekent dat het nieuwe complex het toonbeeld is geworden van bouwen volgens de zogeheten cradle to cradle-filosofie: bouwen met veel gebruik van zon, licht en pure, herbruikbare materialen.

 

 

Lees verder onder Nieuwbouw NIOO-KNAW in beeld

Uitgelicht

Nieuwbouw voor Nederlands instituut voor Ecologie

Meest duurzame gebouw

Wageningen

Claus en Kaan architecten

Cradle-to-cradle

Nieuwbouw NIOO-KNAW in beeld

Ecologie in een 'levend gebouw'

Het NIOO-gebouw is zoveel mogelijk opgetrokken uit glas, hout en staal. Dit zijn onbewerkte en vaak ongemengde materialen die gemakkelijk herbruikbaar zijn. Opvallend is het groene dak. Dit dak biedt ruimte voor vogels en dergelijke, ter compensatie voor de ruimte van de natuur die het gebouw inneemt. Het nieuwe NIOO gebouw werd al in 2010 opgeleverd maar wordt nog vaak als ultiem voorbeeld van duurzaam bouwen geroemd. Zo ontving het in 2018 nog de waardering van NL Greenlabel.

Louise Vet, evolutionair ecoloog en directeur van het NIOO

“We wilden met de nieuwbouw niet alleen de schade aan de natuurlijke omgeving beperken, maar juist de biodiversiteit stimuleren en verbeteren. Dat past ons ook als ecologisch instituut.”

Meer informatie?

Build2Learn is bereikbaar via:

Opdrachtgevers