Transformatie van klooster naar academiegebouw

Het voormalige klooster Berchmanianum in Nijmegen is door Build2Learn getransformeerd tot academiegebouw van de Radboud Universiteit. Na Jezuïeten worden nu het College van Bestuur en overige stafdiensten van de universiteit de gebruikers van het gebouw. De nieuwe aanwinst van de universiteitscampus is door de uitbreiding met het klooster en het bijbehorende terrein met 7,5 hectare gegroeid. Het klooster biedt werkplekken voor driehonderd medewerkers. 

Park en bos
Ook in de omgeving van het klooster zijn aanpassingen gedaan. Het park en bos worden onderdeel van de campus. Voorheen was dit afgesloten. Er zijn nieuwe paden aangelegd in het verlengde van het achttiende eeuwse assenprincipe van Heyendaal.

Lees verder onder Berchmanianum in beeld

Uitgelicht

Academiegebouw voor college van bestuur

Nijmegen

Benthem Crouwel Architects

Radboud Universiteit

7.5 ha

Berchmanianum in beeld

Transformatie van klooster naar academiegebouw

Spannend
De verbouwing van het klooster kende een aantal uitdagingen zoals de hoeveelheid asbest in het pand. Deze was groter dan vooraf verwacht. Ook de bodem rond het klooster zorgde voor oponthoud. Daarin werden onder andere twee granaten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam er aan te pas om deze te laten ontploffing te brengen en -uiteraard- werd het gehele terrein omgespit om ervoor te zorgen dat helemaal veilig was.

De uitdagingen werden overwonnen en in oktober 2018 hebben de medewerkers van de Radboud Universiteit hun intrek genomen in het prachtig gerenoveerde Berchmanianum.

Michel ter Berg, adjunct-directeur van het Universitair Vastgoed Bedrijf

“Het Berchmanianum was de aanzet voor het plan om ons centrumgebied te vernieuwen. Het is nu de nieuwe voordeur van de campus.”

Meer informatie?

Build2Learn is bereikbaar via:

Opdrachtgevers